Bármely UEFA licence az UEFA , azaz az európai futball hivatalos irányító testülete által kiadott edzői képesítés. Az UEFA ajánlása szerint az UEFA A licence képesítés az utánpótlásban, valamint az amatőr felnőtt futballban érdekelt játékosok és csapatok felkészítésére ajánlott. Annak ellenére is, hogy ez a képesítés csupán egy szinttel van az UEFA PRO licence alatt, Európa legtöbb országában nem teszik lehetővé, hogy a legfelső kettő, vagy három profi osztályban ezzel a papírral rendelkező szakember vezetőedzőként tevékenykedjen.

Tudom, hogy a konvenció szerint az UEFA nem szól bele az adott ország versenyeztetésébe és szabályaiba, de véleményem szerint ahhoz, hogy minden tekintetben közelítsünk az úgynevezett elit felé, az európai futball ajánlásait be kellene tartani! Az élet más területein is a felsőfokú végzettség előnyt jelent a vezetői állások betöltésénél.

Nem egyszerű a legmagasabb UEFA végzettséghez jutni. Komoly, többlépcsős felvételi követelményeknek kell megfelelni, ahol a felvételi eredmény mellett előny lehet a játékosmúlt is. Azok az edzők, akiknek sikerül bejutniuk és elvégezniük, időt, pénzt, energiát, lehetőséget beletéve, nem szenvedhetnének hátrányt ebben a kérdésben.

Véleményem szerint a futballedzők képzettsége hazánkban is fokozatosan javul azáltal, hogy ma már az UEFA anyagait oktatják. Más kérdés azonban az elméleti tudás és más az, hogy valaki hogyan adja át a gyakorlatban a tanult és korábban megtapasztalt tudást! A vitán felül áll, hogy nem a papír dönti el, hogy jó vagy rossz edző valaki, de az európai irányvonal szerint a legmagasabb osztályokban a legmagasabb végzettséggel rendelkező szakemberek dolgoznak.

Üdvözítőnek tartanám például azt, hogy a tehetséges, rátermett, karizmatikus kollégák, akik valamilyen formában már bizonyítottak kedvező lehetőséget kapjanak ahhoz, hogy idővel elvégezhessék a legmagasabb szintű tanfolyamot. Ezt követően pedig akadályok és mindenféle bújtatott licencengedéllyel rendelkező “papíredzők” nélkül végezzenek munkát!

Szeretném, ha a fenti gondolatokat nem támadásnak vennék a kollégák! Én is végig mentem a ranglétrán, kezdve az utánpótlás csapatoktól az NB III-NB II-NBI-ig. Volt két év a két licence között az adott osztály szerinti munkavégzéssel, edzésnaplóval. Volt, hogy nem maradhattam vezetőedző mert az akkori klubnál csak Pro-s kolléga jöhetett szóba, hiszen másodosztályról volt szó ami 2013-2014-től profi osztály, a fiatal szabályt leszámítva ugyan olyan licence követelményekkel mint az első liga!Akkor az edzői licence mitől más?