Kezdjük a klubbal! A Manchester United Anglia egyik legsikeresebb, legeredményesebb klubja! Ha valaki nem úgy olvasná ezeket a sorokat, hogy ezzel nincs tisztában (bár ezt kétlem 🙂 ), azoknak egy gyors eredménysor: 20-szoros bajnok, 3-szoros BL-győztes, KEK, Interkontinentális-kupa-győztes, Európai-szuperkupa, Európa Liga-győztes klubról van szó.

2016-ban szerződtették azt a José Mourinhot, aki a világ egyik legsikeresebb, legismertebb és egyben legmegosztóbb edzője. Top-csapat kirakatedzővel, gondolhatnánk, ez egy ideális párosítás, sőt garancia a sikerre. Furcsa lehet, amit mondok, de nekem az volt az érzésem a portugálról, hogy egy fáradt, motiválatlan, frusztrált, a játékosokat túl rövid pórázon tartó, csak a saját feje után menő, arrogáns, egyáltalán nem sikerorientált valaki volt az utóbbi időben. Ráadásul kivülről azt lehetett látni, hogy elszaladt mellett a futball világa. Azt szokták mondani nem az a lényeg, hogy valaki jó edző, vagy rossz edző hanem, hogy sikeres vagy nem sikeres! Ha valaki eddig sikeresnek volt mondható, akkor ő biztosan, de valahogy azt éreztem, hogy a Unitednél még az eredményesség érdekében sem volt hajlandó változtatni a stratégiáján!

A világ futball-térképén magasan jegyzett klubnál nem lehet ilyen teljesítményt nyújtani! Mondjuk ki nyugodtan, nem játszatott szép focit! Sem szakmai, sem morális téren nem volt erős, összeveszett szinte már mindenkivel, öltözőbeli megítélése az információk szerint nem volt ideális. Én mindentől függetlenül bírom a munkásságát, a nyitottságát, bőbeszédűsségét, szókimondását és a töretlen magabiztosságát, de a manchesteri ténykedése csalódás volt számomra. Az viszont egyáltalán nem volt meglepő, hogy egy olyan klubikon került a helyére, aki sikeres volt játékosként is a Vörös Ördögöknél: Ole Gunnar Solksjaer jött és nem félt változtatni!

Nagy felelősséget vett a nyakába, de hamar kiderült, hogy gáláns emberi tulajdonsága, affinitása és felkészültsége valósággal letaglózta a szakmát! Szakmailag és mentálisan belekezdett valami olyanba, ami kimozdította a csapatott a levert, elkenődött, csüggedt állapotából!

Kezdte a beszélgetésekkel. Minden csapat életében, azon belül minden emberi kapcsolatban a legfontosabb a beszélgetés! Személyes megélésből és öltözői tapasztalásból tudom, hogy az ilyen csoportos vagy négyszemközti beszélgetések ötleteket és nagyon fontos információkat osztanak meg az edzővel, ami segíti a közös jövőt, a munkát! Maga mellé állította a játékosokat,visszaadta a hitüket, és talán ha ezen a szinten lehet ilyenről beszélni az önbizalmukat.

Szakmailag is változtatott rengeteg dolgon. Mivel ismerte a klub identitását, tudta mit kell tennie ahhoz, hogy élvezhető és szerethetőbb csapatot kapjon az Old Trafford közönsége! Ezek a dolgok véleményem szerint a következők:

Védekezésnél: A védő négyes lánc elkezdett szinte hibátlanul működni, nem véletlen a kevés kapott gól, mert a középpályán a belső tengelyben lévő ellenfelet azonnal támadták és kontrollálták! Nem tolatnak be, hanem előrefelé védekezve taktikailag megfelelő pozíciókat vesznek fel!

Megszüntette azt, hogy feltörje a háló a védők hátát! Jóval feljebb tolta a csapat védekezését. Átállt a napjaink topfutballjában működő, úgynevezett támadó védekezésre, ami arról szól, hogy a középső és a támadó harmadban letámadással minél hamarabb szerezd vissza a labdát az ellenféltől majd abból kevés érintéssel gyors támadásokat vezess! A két szélső védőnek engedte, sőt, elvárta, hogy támadó feladatokat is lássanak el, szélsőterület nyitása esetén belépnek a játékba. Természetesen tudatosan mindig csak az egyikük, szituációfüggően lépett fel a létszámfölényeket biztosítani! Látványos volt ilyenkor a szervezettség, hiszen az ellenkező oldali szélsővédő visszaforog biztosítani!

Támadásnál: Labdaszerzésnél azonnali támadáskezdeményezés passzal vagy az ellenfél védővonala (középpályás vonala) mögé jutatott hosszú indítással jellemzi a mostani Unitedet! Több a szélső bontás és a mélységi indulás.

Összegében a véleményem az, hogy még a Mourinho érában sokkal pragmatikusabb volt a Manchester, addig Solksjaer érkezésével sokkal direktebb futball látott napvilágot. Azt hiszem abban egyetérthetünk,hogy ez a mostani mutatvány sokkal közelebb áll a klub filozófiájához!