2011-ben az MLSZ elkészített egy stratégiát, amely célul tűzte ki egy olyan bajnoki rendszer kialakítását, ami biztosítja, hogy egyes szinteken csak megfelelő gazdasági bázissal és szakmai felkészültséggel rendelkező csapatok szerepeljenek, ezzel is elősegítve azt, hogy a profi klubok (NB I-NB II) minőségben fejlődjenek.

Az NB I 2015/2016-os átszervezése óta a legmagasabb osztály létszámát 12-re csökkentették, ez pedig a játékminőség emelkedését eredményezte. Nincs felhígulva az élvonal, a jobb alapképeségekkel rendelkező játékosok miatt emelkedett a színvonal és a magasabb követelmények jótékony hatással vannak a labdarúgók teljesítményére.

Az MLSZ korábban egy tízéves stratégiai célt határozott meg. A 2013/2014-es bajnoki évtől az NB II két csoportját egy csoportosra változtatta ezáltal megfelezte a létszámot 32-ről 16-ra majd a 2016/2017-es évtől a 16-os létszámot 20-ra emelte.

Véleményem szerint a jelenlegi lebonyolítási létszám ideális, hiszen az NB II a 2013/2014-es átszervezés óta profi bajnokságnak minősül, és ha a cél az, hogy közvetlen hátországa legyen az NB II az első osztálynak, akkor szükég van ennyi csapatra, már csak a kötelező fiatalszabály betartása, valamint a fiatal tehetséges játékosok minél magasabb szintű versenyeztetése céljából is! A fiatalszabály bevezetését és a létszámemelést is annak idején azzal indokolták, hogy az akadémiákról kikerülő tehetségek felnőtt bajnokságban edződjenek, hiszen ez fontos a fejlődésük szempontjából.

A TAO-pályázatok és egyéb források miatt ma már minden sportszervezet stabilnak mondható háttérrel tud működni. Erre szükség is van, hiszen ahhoz, hogy egy klub elindulhasson a bajnokságban számos feltételnek és követelménynek kell, hogy megfeleljen! Úgy gondolom, hogy a bajnoki rendszer sűrű megváltoztatása viszont nem hasznos, nem teszi kiszámíthatóvá a klubok működését sem gazdasági, sem szakmai szempontból!

Előremutató talán az lenne, (legalább is, lehetne) ha egy szabály, vagy rendszer megélne minimum egy évtizedet, mert a sorozatos átszervezéssel, egy-két évig élő szabályokkal és versenyrendszerrel képtelenség bajnokságot, klubot, csapatot, szakmaiságot tervezni!

Vajon, ez a mostani terv meddig marad életben?