Az én időmben ezt még alapozásnak hívták, később a felkészülés kifejezés jött divatba. Akárhogyan is hívjuk, az biztos, hogy az amatőr és a profi csapatok edzéseit is meg kell tervezni, a mai szaknyelv szerint periodizálni kell ahhoz,hogy sikeresen működjenek.

Mit is jelent a periodizáció?

A periodizáció ciklusokra, időszakokra bontott, megtervezett edzésmunka. Az edzésterv különböző ciklusokból áll egy csapat életében, amatőr csapatoknál nem jellemző, de a jól működő profiknál éves, havi, heti, vagyis makro-, mezo-, mikrociklusokról beszélünk, ezeken belül el kell érni,hogy a játékosok a lehető legjobban fel legyenek készülve és a legjobb teljesítményre legyenek képesek. A ciklusoknál különbözhet az edzések időtartama, intenzitása, módszere és a terhelés/pihenés aránya.

Számomra a legfontosabb a csapat, azon belül is a taktikai periodizáció mert ez a módszer nem választja külön az edzéseken a fizikai, technikai és egyéni részeket, hanem egy egészként működve mindent oktatva és edzve működik a tréningeken. A soroksári munkám elején még nem ismertem ezt módszert, de a bajnoki címek és a Cegléd feljutásánál már egyértelműen ez volt a fő szempont, ami alapján dolgoztunk!
A mai modern futballban a magas színvonal miatt kemény követelményeknek kell tudni megfelelni, mint például:

  • Magasabb technikai és taktikai tudás, az első érintés fontossága
  • Átmenetek jelentősége, sebessége
  • Kisebb terület = kevesebb idő: gyors labdajáratást, gyorsabb gondolkodást és cselekvést igényel
  • Labdavesztéskor a területek tudatos szűkítése, az ellenfél letámadása a labda gyors visszaszerzése céljából

A periodizáció azért hasznos, mert a futball követelményeit egyszerre tudjuk megvalósítani az edzésgyakorlatokban úgy, hogy minden további szegmens is (mentális bázis, TE-TA,futballkondíció,) jelen van a munkában!